De meest voorkomende windrichting in Nederland


In Nederland wil het nog wel eens behoorlijk waaien, zeker wanneer je aan de kust woont. De wind in de rug hebben is erg leuk, maar helaas heb je hem ook regelmatig tegen. Wind kan nuttig zijn, voor het opwekken van energie of het varen met zeilboten. Maar het kan ook vervelend zijn. Bij harde storm, bosbranden of op het strand wanneer de wind allemaal zand in je eten blaast. Als je er over nadenkt is wind eigenlijk iets heel bijzonders. Hoe ontstaat het eigenlijk precies? En wat is de meest voorkomende windrichting in ons land? In dit artikel vertellen we je er meer over!

Wat is wind precies?

Wind kun je niet vastpakken, maar je ‘ziet’ en voelt de wind overal om je heen. De wind doet de bomen bewegen of zorgt ervoor dat je druk voelt als je tegen de wind in fietst. Het ontstaan van wind heeft alles te maken met die druk. Wind is namelijk lucht die vanwege drukverschillen van de ene naar de andere plek beweegt. Wind is dus bewegende lucht, maar dat wisten we wel. Maar hoe kan het nou dat die lucht beweegt?

Er is namelijk een aansturende kracht van de wind: en dat is de zon. Verrassend waarschijnlijk! Maar de verschillen die er zijn op aarde hebben te maken met de kracht van de instraling van de zon. Die instraling is rond de evenaar nu eenmaal groter dan op de polen vanwege de stand van de aarde. Zo ontstaan er verschillen in luchttemperaturen. De lucht boven Nederland heeft een andere temperatuur als de lucht boven Egypte bijvoorbeeld.

Hoe ontstaat wind?

Dat brengt ons bij het daadwerkelijke ontstaan van wind. De instraling van de zon staat aan de basis van het ontstaan van wind. Die instraling is het grootst in de tropen. Hierdoor stijgen warme luchtdeeltjes op, waardoor een lagedrukgebied ontstaat. Op die manier is er op elke plaats een andere luchtdruk. Lucht verplaatst zich van hoge druk naar lage druk, en dus ontstaat er wind. Door de drukverdeling op aarde dus. Dit verplaatsen van hoge druk naar lage druk gaat niet rechtstreeks, maar met een bocht door de draaiing van de aarde. Dit heet het Corioliseffect. Het verschil in druk bepaalt ook meteen de verschillende windsnelheden.

Wat is de meest voorkomende windrichting in Nederland?

Er zijn heel veel metingen gedaan naar hoe de wind zich gedraagt in Nederland. De meest voorkomende windrichting in Nederland is zuidwest. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de gemiddelde windsnelheid in ons land. Daarbij wordt het verschil tussen het binnenland en de kust meteen duidelijk. Het jaargemiddelde voor het binnenland ligt namelijk rond de 8 kilometer per uur, terwijl dat voor de kust tot 20 kilometer per uur is! Wanneer je in het Noorden of Westen van Nederland woont kun je rekenen op de hardste wind, en wanneer je in het Oosten en Zuidoosten woont heb je het minst last van de windkracht.

Je zou het best een wonder kunnen noemen die wind!

+ There are no comments

Add yours